Beugels
Als je niet tevreden bent met de stand van je tanden of je hele gebit dan zeggen we bij Tandheelkunde Nellestein dat je niet tevreden bent over je lachlijn. Met orthodontie – in de volksmond de beugelbehandeling – kunnen we jouw onvrede over je tanden of gebit wegnemen. Ook jij kunt een mooie lachlijn krijgen.
Vele factoren bepalen een mooie lachlijn. Eigenlijk vinden de meeste mensen de lachlijn het mooist als de tanden en het tandvlees meelopen met de onderlip en de grote kiezen te zien zijn. Hierin zijn natuurlijk vele variaties mogelijk.
Tanden en kiezen die in de juiste stand staan blijven bovendien beter gezond omdat bijten en kauwen dan vanzelfsprekend en makkelijk gaat. Om nog maar te zwijgen over het gemak bij praten en lachen!
Een beugelbehandeling duurt gemiddeld twintig tot dertig maanden.
Spelbrekers voor een mooie lachlijn
Een minder mooie lachlijn ontstaat door tanden die te ver naar voren staan, scheef staan, als er teveel ruimte tussen de tanden zit (fietsenrek) of te weinig (de tanden ‘verdringen’ elkaar) of wanneer tanden en kiezen niet goed op elkaar passen.
In al die gevallen is het goed om eens met de tandarts over orthodontie te praten. Tandarts Ron Steenkist is zo een tandarts die zich heeft toegelegd op de orthodontie. Hij kijkt of en welke correcties mogelijk zijn. De mogelijkheden hangen van veel omstandigheden af, zoals de kwaliteit van uw tanden en kiezen, de conditie van het tandvlees en het omgevende bot.
Een mooi gebit is een gezond gebit
Een mooi recht gebit is makkelijker schoon te maken, je kan beter afbijten en voedsel fijn kauwen. Je kan beter door je neus ademen, beter articuleren tijdens spreken én je hebt een mooiere lach.
Als tanden niet op de juiste plek of in de juiste stand staan, kan je bijvoorbeeld je verhemelte kapotbijten, niet goed kauwen, hoofdpijn krijgen door problemen met je kaakgewricht, kan je tandvleesontstekingen krijgen en zelfs een niet symmetrische groei van het gelaat. Staan je tanden te ver naar voren dan kunnen ze bij een val makkelijk beschadigd raken.
Het gaat dus in de eerste plaats om een gezond gebit met als bijproduct een mooie lachlijn.
Nooit te oud voor een beugel
De beste leeftijd om met een beugelbehandeling te beginnen is ergens tussen de tien en vijftien jaar. Op die leeftijd kunnen we de groei van de kaak nog beïnvloeden terwijl de ruimte die tijdens het wisselen vrijkomt goede mogelijkheden biedt voor het corrigeren van de stand van tanden en kiezen.
Toch kan ook bij volwassenen een beugelbehandeling goede resultaten opleveren!
Eerste mondonderzoek
Tijdens de kennismaking inventariseren de tandarts voor orthodontie en ortho-assistent wat de eventuele klachten en wensen zijn. Met een mondonderzoek brengen we stapsgewijs alle tandheelkundige afwijkingen in beeld. Bij Tandheelkunde Nellestein noemen we dit het opnemen van de grijze kaart. Dit is een Amerikaanse vragenlijst die alle mogelijke afwijkingen in een mond vastlegt.
Tijdens dit onderzoek informeert de tandarts u over de duur van de behandeling, tijdsinvestering, kosten en welke beugels u waarschijnlijk moet dragen en wanneer de beugelbehandeling start.
Na afloop van dit bezoek maken we een vervolgafspraak. Soms wachten we met de vervolgafspraak. Dat doen we bijvoorbeeld als de behandeling tandheelkundig niet noodzakelijk is. Bij jonge patiënten wachten we vaak met de vervolgafspraak tot de wisseling van het gebit.
Beginsituatie
Voor elke beugelbehandeling maken we kleurenfoto’s van uw gebit. Zo heeft u maximaal vergelijkingsmateriaal tijdens de behandeling; u weet waar u het voor doet!
Vervolgens maken we gebitsmodellen door een afdruk te nemen van uw onderkaak en bovenkaak. Met deze modellen kunnen we precies meten hoe groot de tanden en kiezen zijn en berekenen of alle tanden en kiezen wel in uw mond passen. Ook kunnen we dan goed zien of de onderkaak en bovenkaak wel goed op elkaar sluiten. De gebitsmodellen mag je meestal mee naar huis nemen.
Bovendien maken we twee grote röntgenfoto’s. De eerste röntgenfoto is een orthopantogram (OPG). Daarop kunnen we alle tanden en kiezen goed bekijken en zien we of alle tanden aanwezig zijn of aangelegd in de kaak. We kunnen de wortels goed bekijken en we kunnen inschatten hoe het gaat met de wisseling en de aanwezigheid van verstandskiezen. Bovendien kunnen we zien of er een ontsteking aanwezig is en of er genoeg ruimte is.
De tweede röntgenfoto is een laterale schedelprofielfoto (RSP). Op de RSP kunnen we goed de stand van de tanden in het bot beoordelen en de groei en ontwikkeling van de onderkaak en bovenkaak analyseren.
Behandelplan
Als we alle informatie verzameld hebben, maken we in overleg met u een behandelplan. In dit plan komen de behandeldoelen ter sprake en de mogelijke beperkingen van de behandeling. We leggen uit welke beugels we gaan gebruiken, de verwachte tijdsduur, de kosten en mogelijk andere oplossingen.
We ruimen tijd in om met u de voor- en nadelen van een beugel te bespreken.
Vanzelfsprekend beginnen we de behandeling niet voordat we samen met u hebben vastgelegd voor welke behandeling we kiezen, wat de voor- en nadelen zijn en wat precies de kosten zijn van deze behandeling.
Beugelfase
In de actieve behandelfase reguleren we met behulp van één of meerdere beugels de afwijkende tand- of kaakstand. We proberen de tanden en kiezen mooi in de rij te zetten en de kaken en tandbogen goed op elkaar te laten passen.
Hoe lang deze fase duurt, is onder meer afhankelijk van de ernst van het probleem, de gebitsontwikkeling, de groei en ontwikkeling van de kaken, maar natuurlijk ook van de mate waarin u als patiënt meewerkt en de adviezen en instructies over mondhygiëne opvolgt.
Gedurende de behandelfase controleren we regelmatig hoe het met de beugel staat.
Retentiefase
Na de behandeling zorgen we ervoor dat het resultaat blijvend is, meestal door een zogeheten retentiespalk in de onderkaak te plaatsen. Een retentiespalk is een dun draadje dat we aan de binnenkant van de ondertanden bevestigen. Voor de bovenkaak maken we een uitneembare beugel. We noemen deze retentiebeugel, de ‘clear overlay’. Dit is een ‘doorzichtige beugel’, een dun doorzichtig plastic plaatje dat precies over de tanden en kiezen past.
Gedurende de rest van ons leven blijven tanden en kiezen verschuiven. Wij leggen u uit hoe we dat zo veel mogelijk kunnen voorkomen. Bij kinderen adviseren we nachtbeugels te dragen tot de verstandskiezen doorkomen, zo ongeveer tot het tweeëntwintigste jaar. Bij volwassenen in ieder geval de eerste vijf jaar en bij voorkeur de rest van het leven.
Niet dragen van de nachtbeugel kan verschuivingen binnen het gebit tot gevolg hebben. Wilt u het resultaat behouden? Dan adviseren wij u om de nachtbeugel dagelijks te dragen.
Resultaat op facebook
Voor en na de behandeling maken we kleurenfoto’s van uw gezicht en gebit; van uw lachlijn! Tijdens het verloop van de behandeling, maar zeker aan het einde kunt u dan goed de verschillen zien.
Maandelijks kiezen we een ‘patiënt van de maand’. Foto’s van onze ‘patiënt van de maand’ plaatsen we – uiteraard alleen als u ons daar toestemming voor geeft – op onze Facebookpagina Tandheelkunde Nellestein.