Telefoonnummer: 020-7602882


Ons motto: Het begint met een lach!

  • Gratis parkeergelegenheid
  • Geen wachtlijsten
  • Zelfstandig onderdeel van Gezondheidscentrum Nellestein
  • Ook in de avond en zaterdag open

Direct aanmelden

Facings

Een facing is een cosmetische verfraaiing van voortanden. Bijvoorbeeld, omdat u mooie witte tanden wilt en niet kiest voor het bleken van uw tanden. Omdat u genoeg heeft van dat slissende spleetje tussen uw tanden. Of omdat door een ongeval een deel van uw voortanden is afgebroken.

Een facing wordt opgebouwd uit een composietmateriaal of gebakken van porselein. Daarmee kan de tandarts de vorm of kleur van een tand herstellen of wijzigen.

Soms gaat het om niet meer dan een afgebroken hoekje van een tand of een tand die een beetje scheef staat.

Tegenwoordig kan de tandarts bijna wonderen verrichten en een glimlach op elk gezicht toveren.

Tandheelkunde Nellestein - Amsterdam Zuidoost

Porselein of composiet facings?

Afhankelijk van de conditie van uw gebit en de aanleiding om te kiezen voor een of meer facings – schade, scheefstand, kleur of ruimte tussen de tanden – zal de tandarts aanbevelen om te kiezen voor composiet of porselein.

Met een facing kunnen we zowel de kleur als de stand en de vorm aanpassen.

Porselein is minder gevoelig is voor aanslag op het oppervlak en dus kleurvaster. Maar porselein is vaak dikker dan composiet, er moet dus meer afgeslepen worden van de bestaande tand. Porselein is bovendien duurder en er zijn minimaal twee behandelingen nodig. Een porseleinen facing wordt immers in een tandtechnisch laboratorium gemaakt op basis van een eerder gemaakte afdruk van het gebit.

Voor een facing van composiet hoeft de tandarts over het algemeen minder aan uw tand te slijpen, soms zelfs helemaal niet. Ook is het resultaat beter voorspelbaar en de kosten zijn aanzienlijk lager dan bij een porseleinen facing. De behandeling kan zelfs in éen keer worden afgerond.
 

Bepalen van de kleur

Samen met de tandarts kiest u de kleur voor de facing. Hij laat u meteen het effect van de gewenste kleur zien. Voor een composiet facing heeft de tandarts verschillende kleuren tot zijn beschikking die hij met elkaar kan combineren tot het gewenste resultaat.

Voor een porseleinen facing gebruikt hij een kleurenstaal. Deze facing wordt vervolgens in het tandtechnisch laboratorium in de gewenste kleur gemaakt.
 

Facing van composiet

Een composiet facing is over het algemeen erg dun. Uw tand wordt daardoor een fractie dikker. Mocht dat een ongewenst effect zijn, dan slijpt de tandarts een heel dun laagje van het oppervlak van uw tand af om ruimte de maken.

De vervolgstap is de voorbehandeling van het tandoppervlak. Met behulp van een etsmiddel maakt hij het tandoppervlak iets ruwer voor een betere hechting. Dan volgt een hechtlaag. Op deze laag bevestigt hij het composiet. De nog zachte composiet boetseert hij globaal in de juiste vorm.

Als de facing de gewenste vorm heeft, zal de tandarts het composiet uitharden met een blauw licht. Het harde composietlaagje kan hij nog in de gewenste vorm slijpen. Als u de vorm of kleur niet goed vindt, kan de tandarts de facing direct corrigeren. Ter afronding polijst hij het oppervlak. Dan is de facing klaar.
 

Facing van porselein

De minimale dikte van een porseleinen facing is een halve millimeter. Dat klinkt niet veel misschien, maar op een tand van enkele millimeters dik voelt dat heel erg dik aan. Daarom moet de tandarts altijd glazuur wegslijpen, tenzij er redenen zijn om uw tanden met een halve millimeter of meer op te dikken.

Vervolgens maken we een afdruk van uw gebit. Die afdruk gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Daar maken ze uw facing in de gewenste en passende vorm.

Tijdens een tweede behandeling ruwt de tandarts de bestaande tand op met een etsmiddel zoals voor het aanbrengen van een composiet facing. Na aanbrengen van een hechtlaag plakt hij de facing op de tand.
 

Voordelen en nadelen van facings

Een facing gaat vijf tot tien jaar en soms ook langer mee. Roken en veel koffie, thee en of rode wijn, werkt verkleuring in de hand. Bovendien kan een facing slijten of beschadigen als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt.

Gelukkig kan de tandarts een gesleten of beschadigde facing altijd repareren of vervangen. Daarvoor hoeft niet opnieuw een laagje van de onderliggende tand geslepen te worden.

Het kan zijn dat u eerst even moet wennen aan de facing. Als de vorm van uw tand of tanden is gewijzigd kunnen sommige letters of klanken veranderen. Dat zal na enkele dagen verdwijnen. Uiteindelijk voelt een facing zoals een eigen tand.

Een facing legt geen beperkingen op aan wat u eet. Wel de manier waarop. Het is beter om een appel in partjes te snijden voor u die eet en u kunt beter niet op harde dingen bijten, zoals op uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van bijvoorbeeld plakband met uw tanden is af te raden.

Buiten de gebruikelijke mondverzorging heeft een facing geen extra onderhoud nodig. Poets met een zachte tandenborstel en reinig vooral ook de ruimte tussen de tanden met floss of ragertjes.

Contact

Tandheelkunde Nellestein
Liendenhof 99
1108 HE  Amsterdam- Zuidoost

Tel: 020-7602882
E-mail: info@tandheelkundenellestein.nl
Aanmelden praktijk

Spoednummer: 06-82055229

Openingstijden
Maandag:
8:00 - 12:30
13:30 - 17:00
17:30 - 19:30
Dinsdag:
8:00 - 12:30
13:30 - 17:00
Woensdag:
8:00 - 12:30
13:30 - 17:00
Donderdag:
8:00 - 12:30
13:30 - 17:00
17:30 - 19:30
Vrijdag:
8:00 - 12:30
13:30 - 17:00
Zaterdag:
8:00 - 12:30
13:30 - 15:30
Zondag:
Gesloten
Wij zijn maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 9:00 - 12:00 en van 14:00 tot 16:00.
© , Tandheelkunde Nellestein | Alle rechten gereserveerd | Laatst gewijzigd juli 2022