Telefoonnummer: 020-7602882


Ons motto: Het begint met een lach!

  • Gratis parkeergelegenheid
  • Geen wachtlijsten
  • Zelfstandig onderdeel van Gezondheidscentrum Nellestein
  • Ook in de avond en zaterdag open

Direct aanmelden

Implantaten

Bij ontbreken van tanden en of kiezen zijn er diverse mogelijkheden. We leven simpelweg verder met open ruimtes in ons gebit, een keuze die tegenwoordig niet vaak meer gemaakt wordt. We kunnen de keuze maken voor een brug of prothese. Of we kiezen voor één of meer implantaten.
 

Wat is een implantaat?

Een implantaat is niet meer dan een pijler van lichaamsvriendelijk sterk materiaal die in het kaakbot geschroefd wordt, een schroef die de natuurlijke tandwortel vervangt.

Deze schroeven bieden tal van voordelen en mogelijkheden. Implantaten worden inmiddels al meer dan vijftig jaar toegepast.

Dus de opgedane ervaring met deze tandheelkundige behandelmethode is groot en biedt een serieuze en betrouwbare vervanging voor tanden en kiezen.
 

Behandelmogelijkheden voor implantaten

Met een implantaat vervangen we ontbrekende wortels van tanden en of kiezen. Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium of zirconium, al dan niet voorzien van een keramische laag.

Implantaten kunnen we toepassen voor vervanging van een enkele tand of kies, voor meerdere tanden of kiezen of ter vervanging van het complete gebit.

Als er slechts één tand of kies ontbreekt, brengt de tandarts op die plaats in het gebit een implantaat aan. Daarop plaatsen we een kroon van metaal of keramiek.

Voor het vervangen van meerdere tanden en of kiezen plaatst de tandarts een brug op twee of meer implantaten.

Met een zogeheten overkappingsprotheses vervangen we een volledig gebit. Daartoe plaatst de tandarts in het ondergebit meestal twee en in het bovengebit vaak vier implantaten.

De prothese wordt op de implantaten vastgeklikt, daarom spreken we ook wel van klikgebit.
 

Behandelvoorwaarden

Elke volwassene met een volgroeid kaakbot komt in aanmerking voor een behandeling met implantaten. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende gezond kaakbot aanwezig is voor de verankering van de implantaten.

Bovendien moet het tandvlees van de eventueel resterende tanden gezond zijn. Is dat niet het geval dan zal de tandarts dit eerst behandelen. Het is aan de tandarts om aan de hand van röntgenfoto’s te beoordelen of u voldoende kaakbot heeft en of het gezond is.

Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om nieuw kaakbot te laten ontstaan, maar dit proces vraagt wel enige tijd.

Het is belangrijk te weten dat roken en bovenmatig alcoholgebruik een nadelige invloed zullen hebben op het succes van de behandeling.
 

Zichtbare en onzichtbare implantaten

Implantaten kunnen zowel zichtbaar als onzichtbaar worden aangebracht, met andere woorden, ze liggen onder het tandvlees of ze steken door het tandvlees heen.

Een zichtbaar implantaat noemen we ook wel eenfase behandeling, de onzichtbare is een tweefase behandeling. Het voordeel van de eenfase variant is dat de tandarts het tandvlees niet nogmaals hoeft te behandelen om de kroon, brug of prothese te plaatsen. De tweefase variant vermindert de kans op infectie. De tandarts bewerkt het tandvlees opnieuw voor het aanbrengen van de kroon, brug of prothese.

De definitieve keuze voor een- of tweefase plaatsing van het implantaat maakt de implantoloog tijdens de operatie. Bij Tandheelkunde Nellestein kiezen we bij een klikgebit in de onderkaak voor de eenfase oplossing en bij de andere operaties in het algemeen voor een tweefase behandeling.
 

Behandelwijze voor implantaten

De tandarts brengt allereerst een plaatselijke verdoving aan rond de plaats waar het implantaat komt. Vervolgens maakt hij het tandvlees los zodat het kaakbot vrij komt te liggen. De tandarts boort daarna een gaatje waarin hij het implantaat schroeft en hecht vervolgens het tandvlees. Meerdere implantaten kunnen in éen behandeling worden aangebracht.

Voor de tandtechnische voorzieningen zoals kronen, bruggen en prothese, zullen we vervolgens een afdruk of een scan maken die in het tandtechnisch laboratorium verwerkt wordt tot de gewenste tandvervanging. Na het maken van een afdruk plaatst de tandarts een tijdelijke voorziening, zodat u – weliswaar voorzichtig – kunt eten en u zich gewoon onder de mensen kunt begeven (esthetisch verantwoord).

Tijdens een volgende behandelafspraak plaatst de tandarts de kroon, brug of prothese op de implantaten.
 

Nazorg bij implantaten

In het bot bevinden zich vrijwel geen zenuwen die een pijnsensatie kunnen veroorzaken. In het tandvlees daarentegen zult u enige tijd een lichte pijn ervaren zodra de verdoving is uitgewerkt. Deze pijn is te bestrijden met pijnstillers, eventueel voorgeschreven door de tandarts.

Tot enkele weken na het aanbrengen van de implantaten raden wij u aan om uw voedinggewoonten enigszins aan te passen. Wij zullen u hier zeker over adviseren.

Het duurt drie tot zes maanden voordat de implantaten volledig in het bot verankerd zijn. Tot die tijd is het niet verstandig om het gebit zwaar te belasten.

De tandarts houdt graag de ontwikkelingen rondom kaakbot, implantaten, tandvlees, kroon, brug of prothese bij.

Hij zal u in het begin regelmatig terug willen zien in de tandartspraktijk, bijvoorbeeld na ongeveer zes weken voor een zogeheten nulmeting.
 

Mondverzorging bij implantaten

Implantaten zijn gemaakt van lichaamsvriendelijke materialen maar ze blijven lichaamsvreemd. Het is daarom belangrijk om uw mond en gebit extra te verzorgen vooral bij de overgang naar het tandvlees.

Poets de kroon, brug of prothese en de overgang naar het tandvlees met een zachte tandenborstel en tandpasta, tandenstokers, ragers en of floss.

Bij slechte mondverzorging kan eerst het tandvlees ontsteken (mucositis) en vervolgens kan zelfs het kaakbot ontsteken (peri-implantitis) en in het uiterste geval kunt u het implantaat verliezen.
 

Interesse in een implantologie behandeling?

Laat uw gegevens hieronder achter en wij nemen zo snel mogeljik contact met u op.

Contact

Tandheelkunde Nellestein
Liendenhof 99
1108 HE  Amsterdam- Zuidoost

Tel: 020-7602882
E-mail: info@tandheelkundenellestein.nl
Aanmelden praktijk

Spoednummer: 06-82055229

Openingstijden
Maandag:
8:00 - 12:30
13:30 - 17:00
17:30 - 19:30
Dinsdag:
8:00 - 12:30
13:30 - 17:00
Woensdag:
8:00 - 12:30
13:30 - 17:00
Donderdag:
8:00 - 12:30
13:30 - 17:00
17:30 - 19:30
Vrijdag:
8:00 - 12:30
13:30 - 17:00
Zaterdag:
8:00 - 12:30
13:30 - 15:30
Zondag:
Gesloten
Wij zijn maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 9:00 - 12:00 en van 14:00 tot 16:00.
© , Tandheelkunde Nellestein | Alle rechten gereserveerd | Laatst gewijzigd juli 2022